woensdag 22 februari 2012

Het geval "Wiegers"...

Note: Blog "Hollandse Hufters" is niet meer, onderstaande tekst komt daarvandaan. (c) Hollandse Hufters dus. Kopie gepubliceerd op FYYSF op 7 december 2016.

Ambroos Wiegers, alias Prof. Hoxha. Amatus Dafnis (Ambroos) Wiegers is in 1973 te Drachten geboren.
Wie zijn de makers van Geenstijl en wat bezielt hen? Volgen we Ambroos Wiegers, alias Prof. Hoxha. Amatus Dafnis (Ambroos) Wiegers is in 1973 te Drachten geboren. Hij komt uit een eenvoudig milieu. Hij heeft een jongere broer genaamd Tim. De moeder van Ambroos is in Indonesië geboren. Tijdens zijn jeugdjaren gebruikt Ambroos de roepnaam Amber. Later verlaat vader Wiegers het gezin, waarna Ambroos en Tim tijdelijk de achternaam Vogt van hun moeder aannemen.

Ambroos groeit verder op in het dorpje Beetsterzwaag. Dit dorp staat onder meer bekend vanwege het prestigieuze Bilderberg landgoed Lauswolt. Broer Tim zal hier na een horecaopleiding nog enkele jaren werkzaam zijn. In 1989 slaagt Ambroos voor Elektrotechniek aan lts De Werf te Drachten. Daarna doet hij elders vervolgopleiding. Dan laat Ambroos zijn technische ambities varen en kiest hij voor de School voor Journalistiek in Utrecht. Voorjaar 2000 treedt Ambroos in de publiciteit met studievriend Ben van der Ploeg. Ze zijn een tamelijk braaf non-profit project begonnen met de naam Newsbeat.biometrie: achtergronden en nieuws over biometrische identificatie. Het webproject komt verder niet van de grond.

Per 2001 is Ambroos als journalist werkzaam bij Planet Multimedia (dan nog onder Planet Media Group/ KPN). Hij is dan 28 jaar. Ambroos werkt daar o.a. samen met Erwin Boogert en Peter Olsthoorn. Hij onderhoudt dan ook zijn eigen site Staatsgeheim.com. Bij Planet Multimedia ontstaat in 2002 onrust rondom Peter Olsthoorn. Deze beschuldigt de redactie van censuur (negatief artikel over het KPN BelPlus-abonnement). In juni 2002 richt Olsthoorn redactieburo P7 op. In oktober 2002 treedt hij terug als chef van de online uitgave van Planet Multimedia. Het buro P7 blijft daarna overigens wel content leveren aan Planet Multimedia. Ambroos gaat mee naar P7, hij is daar dan internet-/ onderzoeksjournalist. De jaren bij Planet Multimedia, en in het bijzonder de samenwerking met Olsthoorn, lijken Ambroos te hebben wakkergeschud. Het is gedaan met die brave en gezapige journalistiek.

In april 2003 richten Dominique Weesie en Romke Spierdijk (dan beide nog bij De Telegraaf) het weblog Geenstijl op. Ambroos is niet betrokken bij de oprichting, hij schuift enkele maanden later aan. Na het vertrek van Spierdijk ontpopt Ambroos zich tot een drijvende kracht achter Geenstijl. Hij schrijft onder het alias Prof. Hoxha. Ambroos is dan nog steeds werkzaam bij P7 en Weesie werkt nog voor De Telegraaf. In 2004 zullen er formele afspraken zijn gemaakt. Oprichter Dominique Weesie is daarna algemeen directeur en Ambroos wordt commercieel directeur van Geenstijl. Het is niet duidelijk of zij ook noemenswaardig kapitaal hebben ingelegd.

Per 2004 gaat Ambroos voluit. Het beeld ontstaat van een kwajongen die plezier heeft in relschoppen en provoceren. Dat blijkt ook nog eens in mei 2004 wanneer Ambroos beelden uit de gestolen camera van Maxima en Willem-Alexander op zijn domein Staatsgeheim.com publiceert. Ambroos lijkt niet gedreven door een duidelijke ideologie anders dan het populistische PVV-geluid. Hij is kwetsend en beledigend op hetzelfde betweterige toontje als dat van Weesie.

In oktober 2004 is Geenstijl al een veelbesproken internetfenomeen. Ambroos en mederedacteur Jaap Stalenburg worden uitgenodigd voor een debat in het Vara Tv-programma B&W (Barend & Witteman). Zij verschijnen beide onder hun eigen naam. Het televisieoptreden pakt niet goed uit. Ambroos wordt de oren gewassen door discussieleidster Hanneke Groenteman, Trudy Prins van Stivoro en internetjournalist Francisco van Jole. Nico Dijkshoorn in de Volkskrant (Maud Effting en Wilco Dekker, 26 augustus 2008): “...Dat was dramatisch. GeenStijl werd natuurlijk ervaren als een coole site, en dan zie je daar ineens een zwetende VVD’er in een blauw gestreept shirt zitten. Ik heb daar ontzettend om gelachen. Over dat optreden waren ze zelf ook ontevreden. Daarna hebben ze besloten dat Dominique de woordvoerder werd. Ik denk dat dat heel natuurlijk is gegaan. Zo van: ik doe het wel. Het moest natuurlijk ook gebeuren. Je kunt natuurlijk niet je leven lang Vleesboom of Professor Hoxha heten”. Groenteman, Prins en Jole worden nog tot op de dag van vandaag door Geenstijl achternagezeten.

In april 2005 verschijnt op het domein Staatsgeheim.com het Geenstijl businessblog GSCorp. Dit blog schijnt bedoeld te zijn om zakelijk adviezen te geven en relaties op de hoogte te houden van lopende zaken. Het blog wordt kort daarna weer opgeheven. In juli 2005 wordt het beheer van Geenstijl verder geformaliseerd met de oprichting van het internetbedrijf GS Media B.V. opererend onder de naam NewsMedia. Deze vennootschap wordt bestuurd door D4M8 B.V. (Dominique Weesie te Amsterdam) en Zuigkracht B.V. (Ambroos Wiegers te Harderwijk). Per 2006 heeft de vennootschap een eigen vermogen van slechts € 126.000,-. Daarna wordt het bedrijf in twee fases verkocht aan de Telegraaf Media Groep. Daardoor heeft Ambroos in het voorjaar van 2008 financiële zekerheid. In datzelfde jaar koopt hij met zijn echtgenote een riante villa in de gemeente Harderwijk/ Gelderland (bouwjaar 1950, geschatte waarde € 600.000,-). Weesie dendert voort met de oprichting van TV omroep Powned, maar Ambroos werkt al aan zijn exit strategy.

Ambroos lijkt het niet bij te kunnen of willen benen. Hij heeft niet de zakelijkheid en ambitie van Weesie en hij lijkt niet om te kunnen gaan met zijn publieke rol. Wellicht voelt Ambroos zich zelfs bedreigd. Zijn redactionele bijdragen worden zwakker en hij krijgt te kampen met overgewicht. In 2008 begint Ambroos met broer Tim (die de familienaam Vogt heeft aangenomen) KoffieKoning B.V. te Zwolle. Dit bedrijf importeert en verkoopt “koffiegerelateerde producten”. Tim wordt salesmanager en Ambroos is in eerste instantie stille vennoot. Er lijken ook onduidelijke plannen voor een gezamenlijk onderzoeksburo Skunk Works.

Ambroos beheert ook allerlei domeinnamen die geregistreerd staan op het ouderlijk huis van zijn echtgenote (Borxdesign.nl, Coffeekings.com, Femkehalsema.com, Brunobraakhuis.net, Skh-harderwijk.com, Amorya.nl, Coolclimate.nu, Mishandeling.net). Op dit adres staat ook de (voormalige) financiële holding Zuigkracht B.V. geregistreerd. De echtgenote van Ambroos noemt zich later ICT manager van KoffieKoning en bestuurslid van de stichting Kinderspeelzalen Harderwijk.

In mei 2009 vertrekt Dominique Weesie naar omroep Powned. Ambroos is dan nog directeur van Geenstijl met Marck Burema als hoofdredacteur. In het voorjaar van 2010 gaat Ambroos met sabbatical en Burema neemt de dagelijkse leiding over. In mei 2010 neemt Ambroos definitief afscheid van Geenstijl. Hij is dan 37 jaar. Uitgever Stef Dol treedt daarna toe tot NewsMedia. Zuigkracht B.V. wordt in augustus 2011 opgeheven en Ambroos legt zich daarna toe op de verbouwing van het nieuwe huis.

Ambroos is bij Geenstijl jarenlang een drijvende kracht geweest. In die hoedanigheid was hij een uitgesproken hufter. Kwetsend, arrogant, achterbaks en uitermate onverdraagzaam. Dat mag geen respect verdienen. Ambroos werd niet gedreven door een ideologie. Hij was uit op provocatie, wellicht geïnspireerd door Olsthoorn. Maar als provocatie het einddoel is, en de inhoud ondergeschikt is aan de vorm, dan blijft slechts lege routine. Dan is de schrijver volledig vervangbaar. En zo verdween Ambroos in 2010 weer in de anonimiteit. Zijn vertrek heeft op de redactie van Geenstijl geen enkel effect gehad. Ambroos is weer een betekenisloze Twitteraar, tussen boze blanke burgermannetjes, 13-jarige intellectuelen en racistische huisvrouwtjes.