Daarna vertrekt Bart naar Utrecht-stad en begint hij de studie Engels & Journalistiek en Amerikanistiek aan de universiteit van Utrecht. Voor de studie Amerikanistiek volgt hij een leerjaar aan de universiteit van Wisconsin-Madison/ USA. Bart dweept dan met alles wat Amerikaans is en hij zal later nog verscheidene vakanties in de USA doorbrengen. Studenten Amerikanistiek staan niet bepaald bekend om hun kritische houding tegenover het Amerikaanse. Daarbij komt nog dat een traditionele katholieke opvoeding maar al te vaak tot rechts-conservatieve opvattingen lijkt te leiden. Bart weet deze vooroordelen moeiteloos te bevestigen. In Utrecht wordt hij aanhanger van het dan zo populaire LPF/ PVV-geluid. Met de moord op Van Gogh in november 2004 zal Bart zich volledig bevestigd voelen in zijn politieke opvattingen.
Rond 2005 treedt Bart voor het eerst naar buiten met online poprecensies op LiveJournal. In 2006 schrijft hij op freelance basis enkele eenvoudige recensies voor BN/ De Stem editie West-Brabant die hij ook op zijn Hyves-account publiceert. In oktober 2007 begint Bart een eigen blog Bartsblog.nl waarin hij naast recensies en vakantieverslagen ook columns schrijft. Naar eigen zeggen reageert hij dan ook al in de Geenstijl comments, volgens Bart: “...een digitale uitlaatklep voor dagelijkse frustraties”.
Op het blog van Bart maken we beter kennis met zijn politieke overtuigingen. Hij haalt uit naar linkse partijen, hij toont begrip voor Wilders en Fitna, hij beschuldigt de Nederlandse media van Obama-propaganda en hij zet zich af tegen overheidsbemoeienis. Bart veroordeelt: “...christenen, moslims, wereldverbeteraars, boomknuffelaars, vegetariërs, jehova’s, ambtenaren en goededoelenmeisjes”. In november 2007 wordt Bart freelance redacteur bij de gratis huis-aan-huiskrant Ons Utrecht. Dit is dan zijn eerste volwaardige journalistieke functie.
In 2009 voltooit Bart zijn studie Engels & Journalistiek (BA) en Amerikanistiek (MA). Hij is dan 28 jaar. Daarna komt Bart in contact met de Utrechtse blogger Bert Brussen die dan al voor Geenstijl schrijft. Brussen begint in oktober 2009 de opiniesite DeJaap.nl. Bart treedt daarna toe als onbezoldigd weblogger. Hij schrijft dan ook enkele recensies voor Movie2Movie.nl en Muziek.nl, vaak in samenwerking met recensent Jochem Geerdink. Bart brengt zijn redactionele werkzaamheden daarna onder in Nijman Media tekst & communicatie. In maart 2010 treedt Bart toe tot Personal Draft Media een schrijverscollectief van freelancers met: Stefan van der Kamp, broer Robert Nijman (hoofdredacteur), Nerina Vilchez en Michael Wijlhuizen. Het bedrijfje wordt een jaar later weer opgedoekt. De journalistieke carrière van Bart is dan niet bepaald indrukwekkend te noemen. Hij schrijft voor een knullig weekkrantje en voor enkele marginale internetsites. Jongere broer Robert is inmiddels hoofdredacteur van Hifi.nl, maar met Bart wil het maar niet vlotten. Zijn teksten blijven middelmatig en hij weet geen interessante referenties te scoren.
In maart 2010 hakt Bart enkele knopen door. Hij laat zich uit de rooms-katholieke ledenadministratie uitschrijven en publiceert zijn brief daarna op DeJaap.nl: “...Al een aantal jaar speel ik met de gedachte om mij uit te laten schrijven, maar nimmer nam ik de moeite daartoe. Het is namelijk niet zo dat een registratie bij een kerk mij verder tot iets verplichtte, in fysieke, financiële of morele zin. Wat mij echter nu heeft doen besluiten om toch tot uitschrijving over te gaan, is het wereldwijde schandaal rondom het kindermisbruik door voorgangers van de kerk in het algemeen, en de bagatelliserende, naïeve en bij vlagen ronduit stuitende reacties daarop vanuit de kerk in het bijzonder. Daarnaast bestaat bij mij het sterke vermoeden dat de recente onthullingen in de Verenigde Staten, Ierland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland slechts een topje van de ijsberg vormen. Opgeteld bij het morele gelijk dat de kerk altijd naar haar kant trekt in eigen kring én in maatschappelijke discussies, is dat voor mij de druppel die de emmer doet overlopen”.
Daarna sluit Bart zijn persoonlijke blog Bartsblog.nl dat hij bijna vier jaar heeft aangehouden. Bart zal zijn opinies voortaan op DeJaap.nl van Bert Brussen publiceren. In juni 2010, tijdens het WK voetbal, schrijft Bart over zijn afkeer van de oranjegekte. Hij wordt daarna kort geïnterviewd voor de televisie-actualiteitenrubriek EénVandaag. Dan beseft Bart dat overdrijving en provocatie de aandacht trekt. Kan hij daar de schoorsteen dan mee laten roken?
In april 2011 maakt Bart onder het alias Van Rossem zijn entree bij Geenstijl. Hij is dan 30 jaar. Bart zal aanbevolen zijn door Bert Brussen. Bij Geenstijl blijkt Bart een typische Brussen-adept en hij volgt braaf de platgetreden paadjes van de Geenstijl-redactie. Groenlinks, PVDA en Joop.nl afzeiken, de Euro en het noodfonds voor Griekenland afzeiken, de Obama-regering en linkse protesten afzeiken, het CDA en de EO afzeiken en de zittende politici de schuld van alles geven. Bij Bart kom je geen verrassingen tegen. Afgekauwde en inmiddels wel uitgemolken riedeltjes.
Bart betitelt zichzelf dan nog als “vrijheidsfundamentalist”, maar verandert dat een paar maand later in het meer toepasselijke “principeloos en onverschillig”. Daarmee denkt Bart zichzelf carte blanche te geven, maar zo werkt het natuurlijk niet. Iemand kan zichzelf als: principeloos, onverschillig of nodeloos kwetsend aankondigen, maar dit zelfverklaarde nihilisme is geen vrijwaring van fatsoen of logica. Woorden hebben gevolgen en de schrijver heeft verantwoordelijkheid te nemen.