vrijdag 12 april 2013

Geenstijl, Powned en Veronica

Note: Blog "Hollandse Hufters" is niet meer, onderstaande tekst komt daarvandaan. (c) Hollandse Hufters dus. Kopie gepubliceerd op FYYSF op 8 april 2016.

Het is niet zuiver om Geenstijl, Powned en Veronica steeds maar op één stapel te gooien. Er zijn weliswaar overeenkomsten, maar de suggestie dat het achter de schermen dezelfde personen zijn is onjuist. Er is bij tijden zelfs competitie en onmin tussen deze oer-Hollandse instituten. Ze vissen wel in dezelfde vijver van bittere haat en ontevredenheid. Een vijver met twee scholen: een school van niet al te heldere lichten die zich laat dicteren door De Telegraaf, en een school van zelfbenoemde intelligentsia die zich geïnspireerd voelt door Fortuyn en Van Gogh. Ze gedijen uitstekend in het land van de kopvoddentax en het Marokkanendebat.

Geenstijl.nl (GS Media BV/ Telegraaf Media Groep)
Geenstijl.nl is in april 2003 opgericht door Dominique Weesie dan werkzaam als journalist bij De Telegraaf. Het moment is niet willekeurig. In de media heersen westerse superioriteitsgevoelens tegenover het Midden-Oosten en islam in het bijzonder. De inval in Irak is al een feit en op het internet verkneukelt men zich over Mohamed Said Sahaf de Iraakse minister van Informatie onder Saddam Hoessein. Na de moord op Fortuyn in 2002 heeft het rechtse antigevoel in Nederland een meer radicaal karakter gekregen. Geert Wilders (dan nog bij de VVD) vraagt spoeddebatten aan over moslimfundamentalisme en moslimextremisme. Theo van Gogh introduceert het neologisme “geitenneuker” en publiceert zijn verzamelde columns “Allah weet het beter”. Binnen korte tijd sluiten verscheidene anonieme medewerkers van De Telegraaf zich aan bij Geenstijl. Met de moord op Van Gogh in november 2004 wordt Geenstijl de onbetwiste vertegenwoordiger van het Hollandse onderbuikgevoel.

In juli 2005 wordt het beheer van Geenstijl geformaliseerd met de oprichting van internetbedrijf GS Media BV opererend onder de naam NewsMedia. Deze vennootschap wordt bestuurd door D4M8 BV (Dominique Weesie te Amsterdam) en Zuigkracht BV (Ambroos Wiegers te Harderwijk). In de zomer van 2005 neemt de Telegraaf Media Groep (TMG) een minderheidsbelang van 40% in GS Media BV. In het voorjaar van 2008 wordt dit belang uitgebreid naar 100%. De medewerkers van Geenstijl zijn dan in dienst bij de TMG onder uitgever Stef Dol. Geenstijl wordt gefinancierd met middelen van de TMG en met reclame-inkomsten. GS Media BV is statutair gevestigd in Pand Noord aan de Meeuwenlaan te Amsterdam.

Omroepvereniging Powned
In het najaar van 2008 besluit Dominique Weesie om een publieke omroep op te richten. Medeoprichter is Marianne Zwagerman, dan nog directeur digitale media bij de TMG. Zwagerman was eerder betrokken bij de overname van GS Media BV. Zo ontstaat de eigenaardige situatie waarin Weesie en Zwagerman een (particulier) initiatief beginnen met gebruikmaking van de middelen van hun werkgever TMG. De redactie van Geenstijl werkt enthousiast mee en lijkt zich er niet van bewust dat zij meewerkt aan de introductie van een concurrerend medium. De bezoekers van Geenstijl lijken evenmin te beseffen dat de toekomstige omroep Powned niet aan Geenstijl gelieerd zal zijn.

In februari 2009 worden er in de zendtijd van (de commerciële) omroep Veronica al enkele wervende televisieprogramma’s namens Powned uitgezonden. In maart 2009 haalt Powned met gemak de benodigde 50.000 leden. In november 2009 treedt de omroep toe tot het publieke bestel. Weesie wordt daarna voorzitter van de Omroepvereniging Powned. De vereniging kent een Raad van Toezicht en een Ledenraad (voorzitter: Mark Buijnsters). Roeland Mackloet is de zakelijk directeur. Omroepvereniging Powned wordt gefinancierd met de middelen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In januari 2013 verscheen een WOPT-rapportage waaruit bleek dat Weesie een salaris had genoten van €161.034,- over 2010 en €213.229,- over 2011. Powned opereert sinds mei 2011 vanuit Studio Muzyq (Dutchview) aan het Atlantisplein te Amsterdam.

Vereniging Veronica (V-Ventures BV)
De voormalige publieke omroep Veronica ging in 1995 commercieel. Men slaagde er daarna niet in om zelfstandig te blijven. Per 2005 was de Vereniging Veronica al geen TV-bedrijf meer. In 2003 kwam de naam Veronica (voor magazine en televisie) in handen van het SBS-concern. De licentie op deze naam ligt nog steeds bij SBS. De televisiegids Veronica Magazine (één van de grootste betaalde magazines in Nederland) wordt uitgegeven door Veronica Uitgeverij B.V. onderdeel van SBS Nederland. De Vereniging Veronica heeft geen belangen in SBS en daardoor ook geen zeggenschap over deze zender. Abonnees van Veronica Magazine zijn echter nog wel automatisch lid van de Vereniging Veronica (lidmaatschap is het bestaansrecht van een vereniging). Tegenwoordig betalen zij daarvoor geen contributie meer.

De vereniging beheert naar verluidt enkele tientallen miljoenen van de voormalige omroep en heeft ongeveer 700.000 leden. Vereniging Veronica opereert momenteel met twee financiële holdings en concentreert zich volledig op nieuws en informatievoorziening. De holding V-Ventures BV richt zich op commerciële activiteiten en de holding Veronica Story richt zich op niet-commerciële activiteiten. De dochterondernemingen van V-Ventures opereren onder hun eigen merknaam als ventures (deelnemingen).

In maart 2011 werd Yoeri Albrecht voorzitter van de Vereniging Veronica. Albrecht is tevens inhoudelijk directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij is destijds bevriend geweest met Theo van Gogh en hij was één van de weinige journalisten die het voor Fortuyn opnam. Albrecht heeft in interviews aangegeven dat hij destijds diep geraakt was door de moorden op Fortuyn en Van Gogh, en dat hij onduidelijkheden rondom de moord op Van Gogh opgehelderd wil zien. In maart 2012 ging in De Balie het toneelstuk Breivik ontmoet Wilders in première, geschreven door Theodor Holman op verzoek van Yoeri Albrecht. V-Ventures wil volgens Albrecht investeren in “media-activiteiten die van belang zijn voor het goed functioneren van de democratie”. Hiermee is een invloedrijke mediaorganisatie ontstaan die al op verscheidene momenten van zich heeft laten horen. De Vereniging Veronica en haar dochterondernemingen zijn statutair gevestigd in het Olympisch Stadion te Amsterdam.

Kruisbestuivingen
In mei 2010 wordt V-Ventures BV volledig eigenaar van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het bedrijf heeft ook belangen in het investeringsfonds Dutch Creative Industry Fund (met TMG) en de Sky Radio Group. De Vereniging Veronica is ook één van de initiatiefnemers van de European Press Prize, een prijs voor kwaliteitsjournalistiek die in februari 2013 werd uitgereikt in De Balie te Amsterdam.

In november 2011 treedt V-Ventures BV op als sponsor van De Avond van de Polemiek in De Balie te Amsterdam. Deze avond wordt jaarlijks georganiseerd op de sterfdag van Theo van Gogh en gepresenteerd door Theodor Holman. Het is voornamelijk een podium voor een neo-conservatief vriendenclubje dat zich eerder verzamelde rond DeJaap.nl (het inmiddels opgeheven blog van Bert Brussen). Yoeri Albrecht en Theodor Holman zijn dan lid van de jury die de Polemiek Prijs moet uitreiken.

In juli 2012 kondigen Bert Brussen (DeJaap.nl) en Mark Koster (Campus.tv/ Odessa.tv) aan dat zij een joint-venture gaan beginnen onder de naam The Post Online (“een platform zonder ideologie of dogma’s”). De site Thepostonline.nl (malware alert!) gaat onderdeel uitmaken van De Jaap BV van Bert Brussen. Zij verzwijgen dat er nog een derde partij in het spel is, namelijk: V-Ventures BV van de Vereniging Veronica. Het is onduidelijk onder welke voorwaarden V-Ventures heeft geïnvesteerd, maar De Jaap BV, Campus tv BV en Odessa tv BV zijn nu statutair gevestigd op het adres van de Vereniging Veronica. De redactie van Thepostonline.nl opereert vanuit het West-Indisch Huis aan de Herenmarkt te Amsterdam.

In maart 2013 kondigt De 4de Verdieping aan dat zij een bootcamp met discussie- en debatavonden voor journalisten zullen organiseren. Initiatiefnemers zijn: Yoeri Albrecht (voorzitter van de Vereniging Veronica), Erik van Gruijthuijsen (algemeen directeur van het ANP onder de Vereniging Veronica) en Bert Brussen (eindredacteur van The Post Online onder de Vereniging Veronica). De 4de Verdieping blijkt een initiatief van de holding Veronica Story onder de Vereniging Veronica. ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen daagt de deelnemers uit “om de heersende klasse in de journalistiek alle hoeken van de kamer te laten zien”.

Aldus blijkt dat de Vereniging Veronica onder Yoeri Albrecht behoorlijk aan de weg timmert. Albrecht laat ook van zich horen in de social media. Hij neemt het daar consequent op voor zijn neo-conservatieve netwerk. Het is onwaarschijnlijk dat er noemenswaardige contacten bestaan tussen Geenstijl en de Vereniging Veronica. Geenstijl is stevig ingelijfd bij het TMG-concern en heeft geen belang bij ingewikkelde deelnemingen. Geenstijl heeft evenmin gezamenlijke belangen met Omroepvereniging Powned. Er wordt hoogstens personeel uitgewisseld (zie bijvoorbeeld de redactie van Glamora.ma en de moderatoren van de reacties).

Voor zover bekend zijn er momenteel geen contacten tussen Omroepvereniging Powned en de Vereniging Veronica. Het is zeker niet ondenkbaar dat zij toekomstig een ideologische verwantschap vinden en een vorm van samenwerking overeenkomen. Het is momenteel onduidelijk hoe men The Post Online renderend denkt te maken. Bert Brussen heeft op Twitter laten weten dat zij geen paywall zullen introduceren, en Mark Koster heeft in een persverklaring laten weten dat zij zullen proberen om buiten adverteerders om geld te verdienen.