zondag 16 november 2014

Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.

- Plus update I  (16-11-14, 23:00 uur) & update I I (17-11-14, 11:30 uur)
- Dit stuk is nu ook gepubliceerd op Sargasso. Duidelijker en beter leesbaar (geredigeerd). 

Dominique Weesie, voorzitter/director PowNed (@DWeesie op Twitter) strijkt per jaar tweehonderdvijftigduizend euro aan salaris op. Een hoop centen, en wat doe je daar dan mee?

Nou, da's heel eenvoudig, je doet dagelijks aan: ophitsen, zwartmaken, vals beschuldigen, haatzaaien en ... liegen:

Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.
Dominique Weesie: "Dit jochie (3) met mijter
wordt door demonstranten uitgemaakt voor
racist. Vader in tranen. Over de weg kwijt zijn "

Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.
Martijn Bink: "Sfeer wordt grimmig.
Ook Pro-Pieten gearresteerd in Gouda #intocht"

Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.
Martijn Bink: "@marcvangurp ik stond er bovenop en heb
de foto gemaakt. Jochie werd niet voor racist uitgemaakt.
Wel geschrokken. Dhr Weesie niet gezien"

Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA, @RPlasterk) voor deze verrijking van het Nederlandse publieke omroepbestel. We zullen maar denken dat je even de weg kwijt was ...


UPDATE I (zondag 16 november 23:00 uur)

Dominique Weesie twittert dat dit jongetje wel is uitgemaakt voor racist. In een aan hem gericht mailtje wordt beweerd dat dat een publicitaire nachtmerrie zal zijn voor de "anti-Zwarte Piet-lobby". Morgen maar een keer kijken naar PowNews en waar is mijn videorecorder ook alweer? Ik ga er vooral op letten of dit jongetje door 'anti-zwarte pieters' is uitgemaakt voor racist. 

Let wel: Martijn Bink, die erbij was, de foto heeft gemaakt én ook de vader heeft gesproken, heeft het over "Pro-Pieten", Dominique over "demonstranten", en in het mailtje gaat het over "Anti-Pieten". Wie het weet mag het zeggen. Maar goed, we zien het morgenavond wel.


Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.
Dominique Weesie: "@nosbink Jochie werd wel degelijk voor racist  uitge-
maakt. Wij hebben vader gesproken en dat is morgen ook te zien in PowNews"

Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.
Martijn Bink: "@dweesie dan heb je ongetwijfeld een punt. Ik heb de vader ook
gesproken. Misschien is het daarna gebeurd. Ik zal morgen kijken #powned"

Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.
Dominique Weesie: "@charlyluske Bekijk morgenavond gewoon even voor
die ene keer het PowNews en oordeel vervolgens zelf…"

Wat ik mij afvraag is waarom Dominique onderstaand mailtje op zondagavond openbaart via twitter. Wie doet dat nou, interne mail publiceren? Het kan natuurlijk zo zijn dat wij hierin moeten of kunnen lezen dat hij niet liegt, maar als ik mijn fantasie de vrije loop laat, ga speculeren, dan is het een soort verkapte poging om nu al te zeggen "Okay, ik had het fout, maar het is de schuld van de 'samensteller'. Ik ben onschuldig!"


Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.
Dominique Weesie: "Mailtje van de samensteller met het "
overzicht gedraaid dit weekend… #pownews"


UPDATE II (maandag 17 november 11:30 uur)

Vanmorgen heb ik gesproken met de vader van het als Sinterklaas verkleedde jongetje. Het was een prettig en informatief gesprek en hij heeft een duidelijk verhaal. 

Je moet je eens voorstellen dat je daar staat met je zoontje op je schouders, de zaak begint uit de hand te lopen en je krijgt tijdens dat gedonder direct een microfoon van de NOS onder je neus geduwd. Wat zeg je dan met een camera op je gericht? Daarna sta je de Vlaamse TV te woord, je komt weer wat bij en dan komt PowNed met z'n roze plopkap en draaiende camera op de proppen. Die camera gaat weer uit, dan weer aan en weer uit en aan. De reporter komt steeds weer met nieuwe vragen.

Ja, hij heeft een keer de opmerking 'racist' gehoord, maar dat was van een groepje mensen die hij voorbij liep toen hij op weg was naar het plein waar Sinterklaas zou arriveren. Er is geen enkel bewijs of dat wel demonstranten waren. De opmerking is zeker niet gemaakt door de anti-Zwarte Piet demonstranten die met een spandoek op het plein stonden. 

De demonstratie tegen Zwarte Piet mocht daar overigens niet gehouden worden, de burgemeester had daarvoor een andere locatie aangewezen. 

De opmerking dat er 'racist' was geroepen hoort verder niet bij de foto van Martijn Bink van de NOS (zie hierboven). Daar zijn juist 'Pro-Pieters' op te zien die even later door de politie in de boeien worden geslagen en worden afgevoerd. Die lui die 'racist' riepen kunnen best een stel oproerkraaiers zijn geweest, die waren namelijk ook aanwezig zo is te lezen op de website van Metro (15 nov. "Duwen, schreeuwen en schelden bij sinterklaasintocht Gouda").
" 'Het is tijd voor verandering!', klinkt het over het plein uit de mond van een donkere vrouw, die net als de tientallen andere demonstranten gehuld is in een trui met een anti-pieten slogan als: ‘ Zwarte Piet niet’ en Zwarte Piet is War’. De tientallen agenten op het plein laten het dan nog stille protest toe, hoewel ze eerder wel individuele demonstranten op het plein arresteerden.
Dan besluit een groep blanke jongens demonstratief en uitdagend voor het spandoek te staan. Armen over elkaar geslagen, schouders breed, om zo de tekst op het spandoek onleesbaar te maken. Het moment waarop het dan nog stille protest omslaat. Er wordt geduwd, getrokken, geschreeuwd en gescholden. Camera’s met verslaggevers uit binnen-en buitenland dringen zich naar voren, politieagenten storten zich in de onrust. Een paar minuten later en een enkele arrestatie verder is de ‘rust’ terug. "
In het kort: 
  • Dat het de anti-Zwarte Piet demonstranten die met spandoek op het plein aanwezig waren die die opmerking geuit hebben is niet waar. 
  • Dat Dominque's tweet bij de foto niet klopt is een ding wat zeker is. 
  • Dat op die foto juist 'Pro-Pieters' zijn te zien is ook een feit. 

Of dit allemaal leidt tot een publicitaire nachtmerrie voor de "anti-Zwarte Piet-lobby" is dan nog maar zeer de vraag. Daar is een hoop knip- en plakwerk voor nodig ... 

Knip- en plakwerk, daar is PowNed wel goed in. Ik sluit dit af, voor nu, met twee tweets van Charly Luske die het mooi verwoordt:

Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.
Charly Luske: "Haha! @dweesie ik weet hoe jullie tv maken. Met 1 doel:
sensatie.#nep #geconstrueerd . Maar goed, ervaar binnenkort de gevolgen."

Dank je wel Ronald Plasterk (PvdA), voor PowNed.
Charly Luske: "@dweesie gerechtelijk, wel te verstaan..."