zaterdag 23 mei 2015

Vraag aan Zalm en Dijsselbloem: Waarom? - #ABNAMRO

Waarom is het nodig dat de ABNAMRO nog voor het eind van dit jaar een beursnotering krijgt?

Vraag aan Zalm en Dijsselbloem: Waarom? -  #ABNAMRO
Gerrit Zalm (oud-minister van Financiën) geeft hier twee antwoorden op:
  • We moeten niet willen dat ABNAMRO een staatsbank blijft.
  • We moeten niet willen dat de politiek zich bezighoudt met 'dé Bank' zoals ze dat met de NS doen.

Dat zijn geen antwoorden. Waarom moeten we dat niet willen? Hebben ze het zo goed gedaan? Moeten we een groot verlies wel willen soms? Is het bestuur van de bank in goede handen? Wat zijn de zekerheden voor de toekomst? Heb jij met het DSB-debacle in het achterhoofd wel de juiste papieren in bezit om sowieso hier iets over te kunnen of zelfs mogen zeggen?

Vraag aan Zalm en Dijsselbloem: Waarom? -  #ABNAMRO
Volgens Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën) is het een goede tijd om dit te regelen. Zijn uitleg:
  • De beurs staat er nu goed voor.
  • De staatsschuld wordt verminderd.

De beurs staat er al sinds de crash in 2008 goed voor. Eén lange opgaande lijn. De beurs staat er voor banken overigens altijd goed voor. Het is 1 groot gokpaleis en in het geval van banken kunnen beleggers zelfs met staatsgarantie gokken! Ze kunnen eenvoudigweg niet verliezen.

De staatsschuld wordt niet verminderd. Ik begrijp dat rekenen voor beide heren best ingewikkeld is, dus even een uitleg. Ik houd het simpel:

De bank heeft de staat € 22 miljard gekost. Brengt nu (in het gunstigste geval) € 16 miljard op.

Dat is een verlies van € 6 miljard! Staatsschuld wordt niet verminderd, hij wordt hierdoor verhoogd.

Waarom is het zo dat echt geen enkele journalist doorvraagt over waarom het nu moet. Zeker nu, 5 weken na de ophef over graaiende bestuurders die €600.000 per jaar niet genoeg vonden, maar daar nog eens € 100.000 bovenop wilden. Alsof het geld op de rug van de belastingbetaler groeit.

Er is echt geen enkele goede, of zelfs geldige, reden te bedenken om de ABNAMRO nu naar de beurs te brengen.

De ABNAMRO is een staatsbank. Gered met geld dat iedere burger in Nederland heeft opgehoest. Het is hoogst onverantwoordelijk om zo met schulden om te springen. Verder maakte de bank in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 543 miljoen euro (stijging van 75%!) op een omzet van 2.2 miljard (stijging van 9 procent). Het beste resultaat van de laatste 4 jaar. Ook juist daarom is het onverstandig. De bank maakt winst. Ongelooflijk veel winst. Niet verkopen dus! Eerst de schuld aflossen, zoals iedere Nederlander dat ook gewoon moet doen.

Beleggers? De beleggers staan nu al kwijlend in de rij. Het is een koopje! Winst gegarandeerd. Eventueel verlies wordt wéér gedekt door de staat. De personen die de crisis hebben veroorzaakt worden hierdoor nog rijker dan ze al zijn en de rest van Nederland moet op een houtje blijven bijten. Zorg, Studie, Huren, Hypotheken, het is inmiddels niet meer op te brengen.

Stop de geplande beursgang van ABNAMRO.

NU!