woensdag 28 oktober 2015

Geenstijl in de media

De opa van GeenStijl
Java's wereld (22 okt. 2015)

"Dat bleek voor echte kranten, zoals de NRC, en diverse weblogs aanleiding om GeenStijl nog maar eens onder de loep te nemen en, godbetert, te analyseren. Die analyses waren stuk voor stuk vrij aardig. GeenStijl voorziet kennelijk in een behoefte, trekt zich niets aan van fatsoen en beschaving, draait voortdurend zaken om, bedient zich van allerlei in de kraam te pas komende feitjes, heeft vaste vijanden die het keer op keer moeten ontgelden en ga zo maar door.`"

De Roze Khmer en de Vrijheid van Meningsuiting
Sargasso (20 okt. 2015)

"GeenStijl is een blog met een duidelijke eigen politieke agenda en een achterban die niet terugschrikt voor intimidatie. Toch durft de NRC dit in haar analyse niet rechtstreeks te benoemen. Wat misschien op zich al genoeg zegt…"

De machthebbers zijn niet te vertrouwen
NRC (17 okt. 2015)

"Zihni Özdil dacht dat hij een dikke huid had. Na vorige week weet hij wel beter. Hij slaapt niet meer en heeft de eerste de beste vlucht naar Gran Canaria geboekt. De columnist en maatschappijhistoricus moet bijkomen van een internetrelletje. 
Het begon op Twitter. Özdil grapte dat inwoners van het Drentse dorp Oranje, waar asielzoekers worden opgevangen, er "gelijkvormig" uitzien. Achterliggende suggestie: het is een inteeltdorp. Het werd opgepikt door een GeenStijl-redacteur die Özdil een "walgelijke racist" noemde en zijn werkgever erbij betrok: de Erasmus Universiteit. Daarna stroomde Özdils twitteraccount vol met doodsbedreigingen ("Ik zou maar inbinden eikel, want je loopt niet meer veilig buiten”) en werd de Erasmus Universiteit bestookt met mails van mensen die zijn ontslag eisten. 
De historicus werd op het matje geroepen door de universiteit. Hij moest van zijn account verwijderen dat hij doceert aan de universiteit. "Voor het eerst in tien jaar dat ik deelneem aan het maatschappelijke debat”, zegt Özdil, "voel ik mij geïntimideerd. Zonder werk kan ik mijn huur niet betalen.""

"Mensen van Geenstijl zijn geweldsplegers"
Nieuwwij (29 sep. 2014)

"Jan Blommaert, hoogleraar taal, cultuur en globalisering, vindt het alles behalve grappig: “GeenStijl is een soort van ziekte in de samenleving. Ik ben verbijsterd dat de politiek er niets aan doet: het is een vorm van geweld die op een zeer onrechtvaardige manier slachtoffers maakt”."

Over GeenStijl en de dubbele bodem van de rechtse ironie
De Groene (3 juli 2013)

"Hoe kun je Marokkanen uitmaken voor Rifapen, tegenstanders publiekelijk dood wensen, vrouwen als neukobjecten portretteren en er nog mee wegkomen ook? Door het te doen met een ironische knipoog. Het is de humor die het weblog GeenStijl ertoe in staat stelt om te zeggen wat normaliter niet gezegd mag worden. Dit jaar beleeft het haar tienjarig jubileum. Een analyse is op zijn plaats."