donderdag 29 maart 2012

Het geval "Paternotte"...

Note: Blog "Hollandse Hufters" is niet meer, onderstaande tekst komt daarvandaan. (c) Hollandse Hufters dus. Kopie gepubliceerd op FYYSF op 17 november 2015.

Bas Paternotte, alias Bassiehof. Bastiaan Paschier (Bas) Paternotte is in 1976 te Drachten geboren. Zijn vader is dan verkoper in een boekhandel. Bas heeft nog een jongere broer. De familienaam komt oorspronkelijk uit België. In 1992 slaagt Bas voor de openbare Mavo aan de OSG Singelland te Drachten. In 1994 slaagt hij voor de Havo aan het Drachtster Lyceum. Daarna vertrekt Bas voor korte tijd naar Rotterdam. Van 1995 tot 2000 volgt hij Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.
Wie zijn de makers van Geenstijl en wat bezielt hen? Volgen we

In 1986 komt de vader van Bas te overlijden (Bas is dan nog maar 10 jaar). Hij zal daarna verder grootgebracht zijn door zijn moeder, met alle verdriet en moeilijkheden van dien. Op oude klassenfoto’s zien we een goedlachse jongeman met een nette scheiding en een braaf leesbrilletje. Tijdens de puberteit raakt Bas geïnteresseerd in politiek. Op 16-jarige leeftijd is hij al lid van de Jonge Democraten, een politieke jongerenorganisatie verwant aan D66. Bas is dan al een eigenzinnige en vooral tegendraadse figuur.

In 1993 doet Bas mee aan het Friese Jeugdparlement, een jaarlijks evenement waarin door jongeren het bestuur van Friesland wordt nagespeeld. De eigenzinnigheid van de 17-jarige Bas blijft niet onopgemerkt (Leeuwarder Courant, 13 maart 1993): “...Een verbaasd gemompel en gelach was het gevolg toen de Paul de Leeuw look-a-like Bastiaan Paternotte van het Drachtster Lyceum voor het eerst die dag voor een resolutie stemde. Bastiaan: “Het geeft een kick andermans stukken aan te vallen”. In 1994 (Bas is dan 18 jaar) wordt hij gevraagd naar zijn politieke ambities (Leeuwarder Courant, 18 mei 1994): “...Ik blijf in ieder geval lid van de Jonge Democraten. In Utrecht waarschijnlijk waar ik naar de School voor de Journalistiek ga. Binnen acht jaar wil ik in die stad ook zitting nemen in de gemeenteraad”.

Tijdens zijn studie Journalistiek in Utrecht is Bas al actief als freelance tekstschrijver. Hij richt daarvoor zijn tekstburo DaVinci Media op dat in 2002 weer wordt opgeheven. Daarna treedt Bas in dienst bij persburo Novum Nieuws te Amsterdam. Daar krijgt Bas als parlementair verslaggever de kans om zijn passie voor politiek verder te ontwikkelen. In 2002 vertrekt Bas naar het gratis dagblad Metro waar hij bijna 7 jaar parlementair verslaggever zal zijn. Hij brengt zijn copy-activiteiten dan onder in Big Dog 28 te Utrecht.

In het voorjaar van 2009 vertrekt Bas met hoofdredacteur Jan Dijkgraaf naar het noodlijdende opinieweekblad HP/ De Tijd. Daar wordt hij redacteur en freelance politiek verslaggever. Het weekblad heeft dan een vaag liberale signatuur en kampt met dalende advertentieomzetten. Onder Dijkgraaf gaat het niet veel beter. De advertentieomzet blijft achter en de oplage blijft dalen. Dijkgraaf vertrekt en wordt in februari 2011 opgevolgd door Frank Poorthuis. Dijkgraaf is dan al hoofdredacteur bij omroep Powned (de publieke omroep voortgekomen uit Geenstijl).

Op het internet blijkt Bas in eerste instantie een sympathieke netwerker met gevoel voor humor. Hij richt zich niet zozeer op het grote nieuws, maar probeert juist de minder wereldschokkende nieuwtjes te achterhalen. Dan komt Bas in Utrecht (wellicht via HP/ De Tijd) in contact met columnist Bert Brussen die dan al voor Geenstijl schrijft. Bas wordt een groot bewonderaar van dit spraakmakende “internetfenomeen”. De schrijfstijl en toon van Bas begint steeds meer op die van Brussen te lijken. Bas treedt ook toe tot de redactie van DeJaap.nl, het groepsblog onder leiding van Bert Brussen. Op het internet ontpopt Bas zich daarna als de beschermheer van Brussen. Hij sluit zich zelfs aan bij het komisch bedoelde Aksie Kommitee Laat Bertje met Rust. Bij kritiek op Brussen gooit Bas zijn volle gewicht in de strijd, vrijwel altijd resulterend in ruzies met progressieve bloggers en columnisten. Bas Paternotte wordt Bas Brussen.

Per 2010 zijn de opvattingen van Bas volledig duidelijk. Zijn bijdragen aan HP/ De Tijd lijken bijna een open sollicitatie aan Geenstijl: Gretta Duisenberg bites the dust (Bas dient een klacht in tegen Gretta Duisenberg bij het Meldpunt Discriminatie Internet), Invloed van islam in Nederland, Ook ik vind dat Gretta de eretitel antisemiet verdient!, Theo van Gogh 1957-2004, Uitspraak: Joden-zijn-dik-columniste Raja Felgata bijt in het stof, Het állerlaatste interview met Pim Fortuyn, VARA start heksenjacht tegen PVV... Zijn bijdragen aan DeJaap.nl van Bert Brussen zijn niet anders: Arend Jan Boekestijn is een held, Hanneke Groenteman is de nieuwe Mussolini, Bas Paternotte vindt het lullig voor Geert, PvdA-terreur in Utrecht, Wat hebben Thomas Lepeltak en Gretta Duisenberg gemeen?, GroenLinks heeft een probleem, Is Francisco van Jole te vergelijken met Adolf Hitler?, De PVV censureert helemaal niets... 

De open sollicitatie slaagt. In mei 2011 begint Bas onder het alias Bassiehof een column bij Geenstijl. De columns van Bas laten daarna geen verrassingen meer zien. Klein nieuws voor kleine mensen. Voorspelbaarheid en selectieve verontwaardiging alom. Het rechts-conservatieve wereldbeeld van Bas lijkt in eerste instantie voortgekomen uit een diepgeworteld verlangen om te provoceren. Bas wordt in het bijzonder geraakt door antisemitisme, maar lijkt verder niet geïnteresseerd in andere vormen van discriminatie. De verwantschap met Geenstijl lijkt vooral voortgekomen uit zijn adoratie voor Bert Brussen. Waar Bert gaat, daar gaat bassethound Bas. Hijgend en kwijlend, met bloeddoorlopen ogen... en een brilletje.