zaterdag 9 maart 2013

Doodeng

Note: Blog "Hollandse Hufters" is niet meer, onderstaande tekst komt daarvandaan. (c) Hollandse Hufters dus. Kopie gepubliceerd  op FYYSF op 8 april 2016.

Peter Breedveld en Hassnae Bouazza hebben besloten om (voorlopig) te stoppen met Frontaal Naakt. Het is ze gegund. Wat die allemaal op hun dak hebben gekregen is met geen pen te beschrijven. Zonder financiers en zonder sponsoren. Dat moet slopend zijn. Hopelijk blijft het archief nog online, want daar ligt een indrukwekkend oeuvre. Complimenten aan Peter en Hassnae, en complimenten aan een werkgever die hier ruimte voor heeft gelaten. Laten we eens kijken hoe de tegenstanders van Frontaal Naakt dit hebben aangepakt, en hoe daarop te reageren. We moeten hiervan leren.

Geen discussie
Het is opvallend dat de tegenstanders van Frontaal Naakt zelden inhoudelijk hebben gereageerd. Men ging vrijwel bij voorbaat geen discussie aan. Dat is veelzeggend. Peter Breedveld heeft zijn (veelal anonieme) critici zelfs herhaaldelijk uitgenodigd om een live discussie aan te gaan, maar niemand heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt. Het is beproefde huftertactiek: vermijd iedere discussie, speel altijd op de man.
Oplossing: Wacht niet op dialoog. Laat de argumenten voor zich spreken. Verwacht geen intelligente reacties.

Zakelijk beschadigen
Tegenstanders van Frontaal Naakt hebben consequent en jarenlang de werkgever van Breedveld in hun lastercampagnes betrokken. Dat ging op Twitter meestal met hashtags of mentions, maar er werd ook actief contact gezocht met zijn werkgever. Powned verscheen destijds onaangekondigd met een cameraploeg op het werkadres van Breedveld. Op Twitter werd zelfs publiekelijk om het ontslag van Breedveld geroepen. Dat heeft niets meer met een “verschil van mening” te doen, dat is het opzettelijk zakelijk en financieel beschadigen van de ander. Typisch en exclusief huftergedrag.
Oplossing: Houd je werkgever te allen tijde geheim en bescherm je financiële belangen. Ben je zelfstandige, spreek dan nooit over je bedrijf. Probeer vermelding op het internet zoveel mogelijk te voorkomen.

Terreur en intimidatie
Breedveld heeft in de loop der jaren heel wat anonieme bedreigingen te verduren gekregen. Dat is uiterst intimiderend. Men weet niet wat te verwachten, een pukkelige puber met een molotovcocktail kan bijvoorbeeld heel wat schade aanrichten. Op Twitter en op de rechts-conservatieve blogs is men zich uiteraard meer bewust van juridische complicaties. Daar krijgt terreur een meer geraffineerde en gecamoufleerde vorm. Men creëert bijvoorbeeld eerst een opruiende context en verwijst daarna fijntjes naar een privé- of werkadres. De anonieme achterban van Geenstijl/ Powned mag het vervolg daarna naar eigen inzicht invullen.
Oplossing: Houd je privé- en werkadres altijd geheim. Besteed extra aandacht aan brandveiligheid en zorg dat de inbraakbeveiliging op orde is. Doe altijd aangifte van (anonieme) bedreigingen.

Persoonlijk beschadigen
Met de pertinente weigering om discussie aan te gaan rest nog slechts de persoonlijke aanval. Breedveld werd de laatste jaren dagelijks aangevallen. Hij zou uitsluitend door haat gemotiveerd zijn, hij zou een leugenaar zijn, hij zou fascist zijn, antisemiet, noem maar op. Dan is het ondoenlijk om op iedere verdachtmaking te reageren, dat zou meer dan een dagtaak zijn. En dat is precies de bedoeling. Een eindeloze herhaling van opzettelijk valse verdachtmakingen die op een dag voor waarheid worden gehouden. Zonder argumenten, zonder bewijzen, de discussie voorbij.
Oplossing: Houd je privéleven buiten de discussie. Ga indien mogelijk anoniem en wissel regelmatig van identiteit.

Glashard ontkennen
Ze hebben Breedveld jarenlang achtervolgd en opgejaagd, en nu wassen ze hun handen in onschuld. Hen valt niets, maar dan ook niets te verwijten. Niemand neemt ook maar enige verantwoordelijkheid. Enkelen willen het zelfs doen voorkomen alsof de hetze tegen Frontaal Naakt van de laatste maanden is. Anderen beweren dat het toch vooral de schuld van Breedveld zelf is. Dan ben je een superhufter. Het zijn geen mannen met moed, daar in het kamp van Geenstijl/ Powned. Is Bert Brussen al op de bres gesprongen voor Frontaal Naakt? Iets met vrijheid van meningsuiting en het vrije woord? Nee hè? Bert Brussen heeft gewoon lekker meegedaan. Bert Brussen juicht met Geenstijl als er pennen worden neergelegd.
Oplossing: Registreer online huftergedrag. Maak huftergedrag zichtbaar door het met bron en datum te reproduceren. Verwijs naar voorbeelden van huftergedrag in onafhankelijke archieven.

Dit is Nederland onder de Telegraaf Media Groep, onder Geenstijl en Powned. Waag het niet hen te mishagen, want ze komen je halen. Boze witte mannen, vol van haat en terreur, voor een blank en oerconservatief Holland. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over hun zakelijke belangen, zij hoeven geen angst te hebben voor een vijandige cameraploeg, zij hoeven zich niet voor te bereiden op de anonieme horden van Geenstijl/ Powned, zij hoeven zich niet dagelijks te verdedigen tegen valse verdachtmakingen, zij hoeven zich niet te verantwoorden, zij hoeven niet ondergronds te gaan. Eng, doodeng.