woensdag 16 november 2016

Ebru Umar liegt op @Ztelevisie bij @PaulvanLiempt over SMS van Shula Rijxman

Het is werkelijk niet te geloven: de tirade die Ebru Umar hield op Twitter tegen Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de Publieke Omroep. Ebru tweette o.a.: "Shula Rijxman: het lekkere wijf dat dr carrière te danken heeft aan 1. lekker wijf zijn en 2. wijf zijn. o en 3. andere wijven uitsluiten". Ook dreigde Ebru het 06-nummer van Shula op twitter te gooien als ze niet heel snel antwoordde.

De tweets, drieëntwintig maar liefst, van Ebru aan Shula kan je hier op FYYSF lezen.

Ongelooflijk wat mevrouw Umar denkt te moeten tweeten. Veel respect voor Shula Rijxman die toch in gesprek wil gaan met Ebru. Ze stuurde haar een aantal sms'jes met daarin onder andere de tekst:
"ik wil wel op een normale manier met je in gesprek kunnen gaan."
Ja, dat "op een normale manier in gesprek gaan" snap ik heel goed. Dat lijkt mij wel de eerste voorwaarde die Shula aan Ebru mag stellen als je de tweets aan Shula nu inmiddels wel hebt gelezen.

Ebru verscheen gisterenavond bij "@Z", het nieuwe programma van Paul van Liempt bij RTLZ. Voor Paul van Liempt had ik bewondering. Bij BNR vond ik hem een ontzettend goede interviewer: geïnteresseerd, oprecht, direct en duidelijk. Je kon merken dat hij zich had verdiept in zijn onderwerpen. Een vakman. Ik vond het eigenlijk ook een beetje jammer dat hij de overstap van BNR naar RTL maakte, ik luisterde graag naar hem op de radio. Ik was benieuwd hoe hij het op TV zou doen. Een echte journalist als van Liempt zou een aanwinst zijn, dacht ik.

Vol goede hoop keek ik naar "van Liempt Live", zijn eerste programma bij RTLZ,  Helemaal niet slecht. Ach, alle begin is soms best wel ingewikkeld maar ik wilde graag dat van Liempt een kans kreeg om zich te bewijzen. Die verdiende hij, vond ik. Helaas stelden te kijkcijfers teleur. Vaak kwamen die niet boven de 100.000 kijkers uit. Begrijpelijk dat een commerciële zender als RTLZ de stekker uit de talkshow trok. Hoe goed een programma ook is, kijkcijfers zijn voor een commerciële zender het allerbelangrijkst. Ik weet zeker dat deze talkshow op de publieke omroep veel meer kans had gekregen.

Maar Paul van Liempt is terug, en hoe! Nu met het programma @Z op RTLZ. 100% Fox News waardig. Nul journalistiek, nul diepgang, nul onderzoek, nul kritisch vermogen, nul nuance. Nul, nul, nul, nul. Ja, ik had bewondering voor van Liempt. Die is weg, Ook nul nu. Alles voor de kijkcijfers en de leugen regeert bij Paul van Liempt's @Z. Zelfs bij een voorheen echt goede journalist als van Liempt moet er toch ook brood op de plank en dan staan principes maar in de weg.

Beste Paul, als je 2 seconden onderzoek had gedaan had je kunnen weten dat Shula Rijxman "ik wil wel op een normale manier met je in gesprek kunnen gaan" naar Ebru had ge-sms't. En met nog 2 seconden extra onderzoek had je ook geweten waarom Shula dat naar Ebru had ge-sms't, lees haar tweets aan Shula even. net zoals als alle bezoekers hier nu ook hebben gedaan.

Dus, en ik quote Ebru bij jou in de uitzending: "ze heeft mij een sms gestuurd, waarin ze zegt dat ze koffie met mij wil drinken als ik normaal kan doen" is a) niet de waarheid en b) zonder één kritische vraag naar het 'waarom', journalistiek beneden alle peil. Grote hilariteit bij jou aan tafel, maar jouw schaapachtig gelach verraadt hoe je je echt voelt. En dat is wat je verdient Paul, dat gevoel. Je principes opzij gooien voor laag populisme en hoge kijkcijfers. Veel plezier bij @Z en eet smakelijk.

Umar vervolgt:
"maar ik moet 'normaal' doen.
Dat ik echt denk: oké.
Wat denk je zelf?
Wanneer heb je mij niet normaal zien doen."
Wanneer wij je niet normaal hebben zien doen Umar?

Laten we nu echt even de tweets die je over Shula Rijxman hebt getweet lezen ...

Filmpje!
@Z: "Shula Rijxman wil alleen koffie drinken met @umarebru als ze 'normaal' kan doen.. Kijk @ztelevisie hier terug! http://buff.ly/2fvdSBK #RTLZ"
Originele tweet: 10:01 AM - 16 Nov 2016
@umarebru (Ebru Umar): nou, ik mag op de thee hoor bij Shula maar.... "ik wil wel op een normale manier met je in gesprek kunnen gaan." Nou timeline, wat denk je?
Originele tweet: 6:32 PM - 15 Nov 2016

@umarebru (Ebru Umar): Ik moet "normaal" doen van de voorzitter van @PubliekeOmroep @shularijxman - normaal. Letten jullie ff op? NORMAAL. En Mathijs en Co dan?!
Originele tweet: 11:08 PM - 15 Nov 2016

@ztelevisie (@Z): Shula Rijxman wil alleen koffie drinken met @umarebru als ze 'normaal' kan doen. Wat ze daarvan vindt...
Originele tweet: 11:06 PM - 15 Nov 2016